بیوتلانتبیتنص https://nationalinterest.org/blog/buzz/can-sukhoi-su-35-fighters-solve-irans-air-defense-nightmare/

H A, [31.01.25 20:41]
آیا جنگنده‌های سوخو Su-35 می‌توانند کابوس دفاع هوایی ایران را حل کنند؟
*۲۹ ژانویه ۲۰۲۵*
*نوشته: براندون جی. وایچرت*

خرید Su-35 توسط ایران نشان‌دهنده ناامیدی این کشور برای اثبات توانایی خود در جلوگیری از حملات هوایی بیشتر اسرائیل است.
جمهوری اسلامی ایران آخرین قدرت بزرگی بود که جنگنده‌های مشهور F-14 تام‌کت را به پرواز درآورد. در پی فجایع استراتژیکی که این کشور در یک سال گذشته در خاورمیانه تجربه کرده است، مانند از دست دادن متحد دیرینه‌اش، بشار اسد در سوریه، و سپس نابودی شبکه دفاع هوایی‌اش توسط حملات هوایی اسرائیل، تهران به سرعت در حال تلاش برای جبران این شکست‌های بزرگ است.

نیروهای نظامی ایران قبلاً تعدادی از سیستم‌های دفاع هوایی S-400 ساخت روسیه را خریداری کرده‌اند و در حال گسترش سیستم‌های ضد هوایی و ضد کشتی تولید داخلی خود هستند. اکنون، ایران در آستانه خرید جنگنده‌های نسل ۴.۵ روسیه، سوخو Su-35، قرار دارد. این جنگنده‌ها در کنار توانایی‌های دفاع هوایی در حال رشد ایران استفاده خواهند شد تا از کشور در برابر تهدیدات نظامی واقعی که حاکمان اسلام‌گرای ایران از سوی اسرائیل و ایالات متحده احساس می‌کنند، بهتر دفاع کنند.

تحویل Su-35ها
تاکنون به نظر می‌رسد دو فروند Su-35 به ایران تحویل داده شده‌اند (به صورت قطعات جداگانه که در پایگاه‌های هوایی ایران مونتاژ خواهند شد). گزارش‌ها حاکی از آن است که ۴۸ فروند دیگر نیز در راه هستند. این جنگنده‌ها قرار است جایگزین جنگنده‌های قدیمی F-14A تام‌کت و حتی قدیمی‌ترهای F-4E فانتوم II شوند.

Su-35 دیگر در خط مقدم صنعت هوانوردی جهانی قرار ندارد؛ این جنگنده‌ها مانند F-22 رپتور یا جنگنده چینی Chengdu J-20 "اژدهای قدرتمند" از نسل پنجم محسوب نمی‌شوند. اما توانایی آن‌ها بسیار بیشتر از ناوگان فعلی ایران است و به عمیق‌تر شدن روابط بین مسکو و تهران کمک خواهند کرد. در واقع، این فروش اخیر در پی رسمی‌سازی تاریخی روابط نظامی، اقتصادی و دیپلماتیک بین دو کشور انجام شده است، روابطی که در دهه گذشته (و به‌ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲) تقویت شده‌اند. به وضوح، با از دست دادن رژیم اسد و قدرتمند شدن اسرائیل و ایالات متحده—و همچنین افزایش نفوذ ترکیه از طریق سوریه در خاورمیانه—تهران به شدت به متحدان نیاز دارد.

روسیه نیز می‌خواهد اطمینان حاصل کند که شریک کلیدی خود در خاورمیانه، مانند ایران، را از دست ندهد، حالا که دیگر متحد اصلی‌اش در منطقه، سوریه، سقوط کرده است. یک توافق رسمی می‌تواند آمریکا و اسرائیل را از تلاش برای تغییر رژیم در تهران بازدارد، اقدامی که کرملین فرض می‌کند در حال انجام است.

فروش Su-35 بخشی از حرکت بزرگ‌تر ایران برای نشان دادن توانایی خود در جلوگیری از حملات هوایی بیشتر اسرائیل یا حتی آمریکا علیه کشورش است. اخیراً، ایران شبکه‌ای از پناهگاه‌های زیرزمینی را نشان داده است که به گفته کارشناسان، توسط حملات هوایی قابل نابودی نیستند. در این پناهگاه‌ها، تلویزیون دولتی ایران زرادخانه‌ای از قایق‌های تندرو و موشک‌ها را به نمایش گذاشته است. این اقدام همزمان با یک تمرین بزرگ دریایی ایران در تنگه هرمز انجام شد.

درک ژئوپلیتیک فروش
به وضوح، تهران می‌خواهد جهان بداند که می‌تواند به کشتیرانی جهانی آسیب برساند. پیش از این، جهان شاهد بود که شورشیان حوثی یمن، با حمایت ایران، کشتیرانی جهانی در دریای سرخ و تنگه باب‌المندب را مختل کردند. اگر ایران تصمیم بگیرد از طریق تنگه هرمز، که نقطه استراتژیک مهم‌تری است، به کشتیرانی جهانی حمله کند، جهان تقریباً بلافاصله تأثیر آن را احساس خواهد کرد.

علاوه بر این، حاکمان ایران گاه‌وبیگاه درباره تسریع برنامه تسلیحات هسته‌ای خود صحبت کرده‌اند تا اطمینان حاصل کنند که زرادخانه‌ای گسترده و قابل اعتماد برای بازدارندگی در برابر ارتش‌های اسرائیل و آمریکا دارند. البته، داشتن سلاح‌های هسته‌ای خط قرمزی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، آن را به عنوان دلیلی برای مداخله نظامی علیه تهران ذکر کرده است. اما ایرانیان تعهدی نیمه‌مذهبی برای دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای دارند. بنابراین، بعید به نظر می‌رسد که رهبران ایران بتوانند به سادگی از تلاش چند دهه‌ای خود برای دستیابی به توانایی هسته‌ای دست بکشند.

H A, [31.01.25 20:45]
با ناوگان کوچک اما در حال رشد خود از جنگنده‌های سو-35، ایرانی‌ها توانایی خود را برای دفاع از سرزمین‌شان در برابر حملات هوایی اسرائیل و ایالات متحده نشان می‌دهند. بدون شک، سو-35 یک جنگنده قابل اعتماد است. اما منتقدان قابل توجهی در غرب دارد که ادعا می‌کنند عملکرد مختلط آن در اوکراین به شهرت نسبتاً خوب آن آسیب رسانده است. البته، ممکن است این‌ها تنها ابزارهای تبلیغاتی باشند، زیرا بسیاری از شکایات غربی‌ها درباره قابلیت‌های نظامی روسیه در طول جنگ نشان داده شده که اغراق‌آمیز یا نادرست بوده‌اند.

آیا سو-35 سیستم مناسبی برای ایران است؟

بزرگترین دلیل برای عملکرد مختلط سو-35 در اوکراین، به دلیل استقرار آن بر روی اراضی است که به شدت توسط سیستم‌های دفاع هوایی ناتو که به اوکراین ارائه شده، محافظت می‌شود. از آنجا که سو-35‌های ایران به طور ظاهری به صورت دفاعی برای مقابله با حملات هوایی اسرائیل یا حتی ایالات متحده مستقر خواهند شد، این جنگنده‌ها ممکن است در ایران عملکرد بهتری نسبت به اوکراین داشته باشند — به‌ویژه زمانی که در کنار سیستم‌های دفاع هوایی لایه‌ای ایران استفاده شوند. از طرف دیگر، هرگز نباید مزایای سیستم‌های پیشرفته‌تری مانند جنگنده‌های اف-35I "آدیر" اسرائیل را که به طرف مهاجم مزیت می‌دهند، دست کم گرفت.

یکی از عناصری که سو-35 را به یک مزیت قاطع تبدیل کرده است، رادار ایبریس-ای است، به همراه تدابیر الکترونیکی متعددی که به حفاظت از هواپیما در برابر حملات دشمن کمک می‌کند. سیستم راداری به‌ویژه برای توانایی‌های حمله و رهگیری دوربرد سو-35 کلیدی است. از نظر بسته تسلیحات هواپیما، سو-35 قادر است انواع مختلف موشک‌های هوا به هوا و هوا به زمین را حمل کند که به نیروی هوایی ایران این امکان را می‌دهد تا رقبای خود را با انواع مختلف حملات تهدید کند.

در نهایت، اما ایرانی‌ها تنها تعداد کمی از این جنگنده‌ها را دریافت کرده‌اند. این تعداد به هیچ وجه کافی نیست تا بتواند با قدرت آتش‌بالای اسرائیل و احتمالاً ایالات متحده مقابله کند. تنها گزینه ممکن برای ایران، نه رویارویی نظامی، بلکه سازش با اسرائیل و ایالات متحده است. با این حال، بعید به نظر می‌رسد که رژیم اسلامی قادر به اتخاذ چنین سیاستی باشد، با توجه به گرایشات ایدئولوژیک خود.

۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۹
کد خبر: 31706

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 3 =